Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012


GOJI BERRY «Το μούρο της ευτυχίας!!»

Το Goji berry, ένα είδος κόκκινου μούρου που αναπτύσσεται και μεγαλώνει μέσα στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στα αφιλόξενα Ιμαλάϊα. Η γεύση του είναι ένας συνδυασμός γλυκού και αλμυρού μαζί, και συνήθως το βρίσκεις στα ράφια των βιολογικών σούπερ μάρκετ ως αποξηραμένο φρούτο χυμό αλλά και σε κάψουλες. Για τους πολλούς είναι εντελώς άγνωστα τα Goji berry. Στον χώρο της υγιεινής διατροφής όμως, τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα ότι είναι από τα πιο αγαπημένα φρουτάκια. Κυρίως οι αθλητές και αθλούμενοι, αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, τα χρησιμοποιούν παρά την αυξημένη τιμή τους.

Ποια είναι η "δύναμη" των Goji berries;

Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2800 π.Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά τη τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.
Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται <υπερτροφή>. Πιστεύται πως προμηθελυουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες ακόμα και σε συνθήκες στρες. Μεταξύ άλλων θεωρείται ισχυρό αντιγυραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενική υγεία. Ο φημισμένος Li Qing Yuen, που έζησε μέχρι την ηλικία των 252 ετών (1678-1930) κατανάλωνε goji beryy καθημερινά. Η ζωή του Li Qing Yuen είναι η πιο καλά γνωστή και τεκμηριωμένη περίπτωση ακραίας μακροζωίας που έγινε ποτέ γνωστή.
Οι  έρευνες απέδειξαν ότι αυτό το ιδιαίτερο είδος μούρου είναι μια φυσική πηγή νεότητας. Η μεγάλη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες (10 φορές παραπάνω από τους υπόλοιπους κόκκινους καρπούς και 30 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί) αλλά και η περιεκτικότητα σε αμινοξέα και μέταλλα, βοηθούν σημαντικά στην αναγέννηση των κυττάρων και όχι μόνο. Είναι  καρπός που βοηθάει πάρα πολύ την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ρυθμίζει την χοληστερίνη και τον σακχαρώδη διαβήτη μέσω της καλύτερης λειτουργίας της ινσουλίνης στο σώμα, ενώ θεωρείται το φυτικό Viagra αφού ανεβάζει την libido και στα δύο φύλα. Παράλληλα έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες και ενεργοποιεί την σερετονίνη μας βοηθώντας σημαντικά στο να χάσουμε κυρίως σπλαχνικό λίπος, δηλαδή από την περιοχή της κοιλιάς και το στομάχι. Μπορούμε να το καταναλώνουμε ωμό  ως χυμό ή σε κάψουλες.  
To goji μπορεί να καταναλωθεί άφοβα. Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις υπερδοσολογίας. Επίσης, δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις.
Ο καρπός του goji περιέχει 18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα. Περιέχει 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο, γερμάνιο και φώσφορο. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1,Β2, Β6). Έχει περισσότερη Β-καροτίνη από το καρότο, και το πλήρες φάσμα των αντιοξειδωτικών. Έχει περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, έχει βιταμίνη Ε, η οποία σπανίζει σε φρούτα, έχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια (ανά μονάδα βάρους). Περιέχει διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία. Περιέχει <ωφέλιμα> λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας. Έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.
Ο χυμός του goji δυναμώνει την καρδιά και αποτρέπει τις ταχυπαλμίες. Καταπολεμά την αϋπνία, ενισχύει την μνήμη, ανακουφίζει τις εγκύους από την πρωινή ναυτία, ενισχύει τον μεταβολισμό, έχει κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ηπατίτιδας Β. Βοηθά στην απώλεια βάρους, καθαρίζει το αίμα, βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος. Χαρίζει αίσθημα αισιοδοξίας και ευεξίας.
Σε κλινική έρευνα σε ηλικιωμένους ασθενείς, βελτιώθηκε η σεξουαλική τους ικανότητα στο 35% των περιπτώσεων.





Πηγές  http://diytv.gr
             http://www.ulterfita.herobo.com